Karşıyaka Belediyesi'nde imar skandalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2011 16:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir'in Karşıyaka ilçesinin CHP'li belediyesinin, İmar Kanunu'na aykırı şekilde bazı kişilerin arsalarından, "Düzenleme Ortak Paylar (D.O.P.)" adı altında iki defa zaiyat yaptığı iddia edildi.Olay, belediyenin uygulaması sebebiyle inşaatı mühürlenen ve yaklaşık 400 bin lira zarar eden müteahhitlerin konuyu yargıya taşınmasıyla ortaya çıktı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin işlemini iptal ettiği belediye, dava sonuçlanmadan ruhsat verdiği müteahhidin inşaatını mühürledi. Zarara uğrayan müteahhit, Bayındırlık ve İskan ile İçişleri bakanlıklarına başvurunca belediye, müfettiş incelemesiyle karşı karşıya kaldı.

Karşıyaka Belediyesi'ndeki imar skandalı, müteahhit İzzet Yılmaz'ın, kardeşi Eyüp Yılmaz'la 2005 yılında kurduğu inşaat şirketinin 2007'de Dedebaşı Mahallesi'nde kat karşılığı arsa satın almasıyla başladı. Yılmaz kardeşler, inşaata başlamak için belediyeyle gereken bütün kanuni işlemleri yaptı ve 13 Temmuz 2007'de ruhsat alarak inşaata başladı. İnşaatı büyük oranda tamamladıktan sonra da yarısı peşin ve yarısı vadeli olarak daire sattılar, kat irtifakını kurup tapu dağıttılar.

BELEDİYEDEN BİR YERİNE İKİ ZAYİAT

Yılmaz kardeşlerin inşaat yaptığı imar adasında, daha önceden Karşıyaka Belediyesi tarafından imar düzenlemesi yapılırken komşu parsellerden "D.O.P." adı altında ve İmar Kanunu'na aykırı olarak iki defa zaiyat yapıldığı ortaya çıktı. Bu sebeple mağdur olan komşu parseldeki arsa sahibi, İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde 2006 yılında dava açtı. Dava, belediye aleyhine sonuçlandı. Belediyenin, dava devam ettiği sırada ilgili arsada Yılmaz kardeşlere inşaat ruhsatı vermesi ise skandalı ortaya çıkardı. Mahkeme, arsa sahibini haklı bularak ilgili imar adası hakkında belediyenin yaptığı işlemle ilgili iptal kararı verdi. Bu dava sürerken Karşıyaka Belediyesi'nin, 2007 yılında Yılmaz kardeşlere arsanın durumuyla ilgili bilgi vermeden inşaat ruhsatı vermesi ve davadan da haberdar etmemesi, müteahhitlerin ticari hayatını bitme noktasına getirdi. Bütün varlıklarını inşaata yatıran Yılmaz kardeşler, ruhsatı 13 Temmuz 2007'de aldı. Mahkeme kararından sonra ise aynı belediye, 18 Eylül 2007'de inşaatı mühürledi; bu süreçte mahkeme kararını da temyiz etti. Temyizi görüşen Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onadı. Bunun üzerine belediye, tashih-i karar için yine Yargıtay'a başvurdu; süreç devam ediyor.

BAKANLIK BELEDİYEDEN PLAN NOTLARINI İSTEDİ

Bütün kanuni sorumlulukları yerine getirerek ruhsat aldıktan sonra inşaatları durdurulan ve batma noktasına gelen Yılmaz kardeşler, biriken borçlarını ve SSK ödemelerini yapamıyor. Eyüp Yılmaz, belediyenin uygulamasını Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na şikayet etti. Bakanlık tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi muhatap alınarak gönderilen resmî yazıda inceleme başlatıldığı, konunun kanuni gereğinin temininin yapılması ve plan notlarının kendilerine bildirilmesi istendi. Belediyeninse plan notlarını bakanlığa göndermesi gerektiği ancak henüz göndermediği iddia edildi. Belediye hakkında ayrıca İçişleri Bakanlığı'nca da inceleme başlatıldığı ileri sürüldü. İzzet Yılmaz, Karşıyaka Belediyesi aleyhine tazminat davası açacaklarını ve uğradıkları zararın karşılanmasını talep edeceklerini belirterek, "İnşaata yaklaşık 400 bin lira yatırdık. Belediye, ortada bir mahkeme kararı bulunduğu halde bile bile bize inşaat ruhsatı vererek ticari hayatımızı bitme noktasına getirdi. Çok zor günler geçiriyoruz." Yılmaz, yapılan uygulamaların usulsüzlük, görevi ihmal ve kamu kurumunu zarara uğratmak gibi suçları kapsayıp kapsamayacağı hakkında avukatlarıyla görüşeceklerini, gerekirse bu konularda da belediye yetkilileri aleyhinde suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

BELEDİYEDE OPERASYON İDDİASI

Yılmaz kardeşlerin girişimlerinin sürdüğü bugünlerde, bazı birim amirlerinin yerinin değiştirildiği belirtiliyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, uzun yıllar birlikte çalıştığı altı müdürünün yerini değiştirdi. Gerekçe ise kan değişimi ve motivasyon arttırma olarak açıklandı. Önceki hafta başlayan değişiklikler kapsamında Fen İşleri, İmar, Zabıta, Gecekondu, Yazıişleri ve İnsan Kaynakları müdürleri başka görevlere atandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber